|
|
2000, ill. Maj Fagerberg
Den här boken ligger mitt hjärta nära.
Jag växte upp bland mjölkört och enbuskar och sädesärlor. Så minns jag de där varma åren vid Vätterns strand. De där blommorna som liksom stod och kikade på mig när jag kom kutade barfota på den stickiga stigen till stranden. Kanske var det då, när jag var sju åtta år som jag blev författare?
Vad jag inte visste var att blommorna slog rot i mig och skulle följa med mig hela livet. Att skriva om dem kändes som att betala tillbaka en skuld, eller att tacka för en gåva jag fått.
När jag la manuset ifrån mig insåg jag att den här boken också handlar om mig själv. Om mitt liv. Om farsan, som nog också älskade blommor. Och om alla mina rostiga skottkärror.
Maj Fagerberg har illustrerat i färg och svartvitt.
|
|
1993, ill. Bo Mossberg
I den här boken finns något som jag tror är unikt: en blomsteralmanacka med ett blomsterspråk för var och en av årets 365 dagar.
När jag började samla blomsterspråk trodde jag aldrig att det skulle gå att finna så många. Men det lyckades verkligen. (På min födelsedag den 21 oktober placerade jag lagerbladet som säger: ”Varför så tankspridd och dyster?” Jag tror jag tyckte att det passade in på mig...)
Bokens titel syftar på att jag i texten om Sveriges landskapblommor försöker ta reda på hur länge de egentligen varit ”svenska”. Att blommor faktiskt kommer och går i våra landskap intresserar mig mycket. Och att få arbeta tillsammans med Bo Mossberg är en stor förmån.
|
|
1991, ill. Björn Svensson & Margareta Casta
Vårälskling är ett gammalt smeknamn på en av vårens anonymaste blommor. Den är vit och blir bara några centimeter hög och heter egentligen nagelört. Knappast någon har hört talas om den. Men har man en gång lärt sig den, ser man den under resten av sina vårar.
Det är sådana blommor jag vill lyfta fram i den här boken. De där som blommar lite i bakgrunden, i skymundan för de mest namnkunniga. Gullpudra, kråkklöver och ängshaverrot. Jag tror att det jag ville skriva om är hur man kan lära sig att se blommor.
Min hustru har gjort vinjettillustrationerna och fotografen Björn Svensson har tagit underbara blomsterbilder från den svenska naturen.
|
|
1989, ill. Roland Jonsson
Jag tror att Roland Jonsson och jag arbetade i fyra år med Fåglar om våren innan vi visade den för förlaget.
Vår idé var att göra en bok om den svenska fågelvåren och presentera de efterlägtade fåglarna i den ordning de kommer. Från den första lärkan i mars, till göken och näktergalen i maj. Det är fåglar som alla kan lära sig, både till uteseendet och lätet. Ungefär så tänkte vi. Jag är fortfarande lite stolt över resultatet. Roland Jonssons bilder är makalösa.
|
|
1983, ill. Kristian Holmqvist
Det är nog ingen tillfällighet att min första bok om växter handlar om ogräs.
När jag skrev den var vi självförsörjande på grönsaker. Vi odlade massor av mangold och brytbönor, vitlök och squash och vi skördade skottkärror fulla av morötter som jag tror hette Nantes och London torg. I odlingarna frodades även de mest underbara ogräs. Jag har alltid facinerats av lite udda och utanförstående växter. Och av sånt som står mellan raderna...
Tillsammans med konstnären Kristian Holmquist gjorde jag först en sere ogräsporträtt för Hemmes Journal, sedan arbetade jag om texterna till en bok.
|
|
1992, 1993
En vandring i Sveriges natur och Naturupplevelser skrev jag på uppdrag av Posten Frimärken i Kista. På varje uppslag sitter svenska originalfrimärken med naturmotiv.
Min uppgift var att skriva texten till uppslagen samt att samla ett urval av svensk poesi som passade in. Böckerna är illustrerade av Staffan Ullström, Roland Jonsson, Maj Fagerberg, Ingalill Axelsson, Bo Lundwall, Bertil Kumlien, Martin Mörck och Lars Sjöblom.
Tillbaka överst |